Historiek

Op 26 maart 1922 doen enkele handelaars uit het centrum een oproep tot oprichting van een voetbalploeg. Jefke Hanssen wordt de eerste voorzitter van Gencker V.V. De club telt 25 leden. Het Katholiek Volkshuis in de Molenstraat is het clublokaal.

In 1924 wordt het kerkebos gekapt. De club heeft nu een terrein achter de kerk.

In 1926 sluit Gencker V.V. zich aan bij de Belgische Voetbalbond met als stamnummer 735. De clubkleuren zijn geel en zwart.

In 1927-28 promoveert de club naar de Tweede Afdeling Limburg. Ze beschikken over o.a. Antoine Cuypers, Edgard Lambrechts, Jozef Boesmans en Jan Walraven als spelers.

Op 8 december 1933 besluit de gemeenteraad om de schrijfwijze van ‘Genck’ te moderniseren in ‘Genk”.  Op 11 juni speelt een ploeg van Belgisch Limburg tegen Hollands Limburg voor de schaal Coenegracht op Genk VV. Jan Walravens is de kapitein. Ze wonnen met 4-3.

In 1934-35 speelt Genk VV in Bevordering D. Edgard Lantmeeters wordt voorzitter. Hij gaat vaak hevig te keer tegen de scheidsrechters en wordt door de bond geschorst. Hij mag niet meer op het terrein komen. Dus bouwt hij een tribune op zijn eigen grond naast het terrein.

Tijdens het seizoen 1948-49 speelt Genk VV in Tweede Provinciale. Er spelen drie broederparen: Louis en Marcel Daniëls, René en Jef Plevoets en Eugène en Paul Dewil.

In het seizoen 1950-51 krijgt Genk VV de titel van Koninklijke omwille van zijn 25 jarig bestaan.
De vlag van toen is er nog altijd.

In 1953-54 laat Genk VV zich uitschrijven bij de Belgische Voetbalbond. Ze waren pas gedegradeerd uit Eerste Provinciale.

In 1956 gaat Genk VV terug van sart onder het huidige stamnummer 5952. Trainer wordt Willy Bosmans en hun voorzitter is Stephan Castro.

In het seizoen 1959-60 spelen ze in Derde Provinciale C met spelers als Charel Foesters, Frans De Zutter en Tony Van Breda. Maurice Schrijvers wordt gehuldigd voor zijn 500ste wedstrijd in het eerste elftal.

In 1970 start Genk VV met vier jeugdploegen.

In het seizoen 1972-73 speelt Genk VV in Derde Provinciale A.  O.a. Walter Cuypers  Maurits Vandewalle, Leon Verheyen, Guido Dewil en Carlo Bulckens  waren de ‘vedetten’. Jef Mesotten wordt gehuldigd voor zijn 500ste wedstrijd in het eerste elftal.

In het seizoen 1979-80 speelt Genk VV kampioen in Derde Provinciale D.  Ook de reserven, de scholieren en de kadetten worden kampioen. De jeugdwerking werpt zijn vruchten af onder impuls van Broeder Marcel en turnmeester Pierre Plevoets. Er werd ook een terrein aangelegd in de omgeving van het ziekenhuis.

1981-82. Genk VV speelt kampioen in Tweede Provinciale B. De Nederlander Jan Souren is trainer. De gebroeders Grochowczak, Frank Foesters, Rudi De Zutter, Walter Lindmans, Carlo Bulckens en Jan Geukens maken deel van het eerste elftal.

In het seizoen 1989-90 verhuist Genk VV naar de huidige locatie aan het bronsbos tegenover het ziekenuis.

1992-93. Opnieuw wordt Jan Souren trainer. Genk VV had inmiddels kleppers als Horst Schlierer (Stutgart en Antwerpen) en Klaus Pudelko (Thor Watersche) binnen-gehaald. Pascal Curvers scoorde 36 maal en Genk VV wordt kampioen in Tweede Provinciale A.

1998-99. Ondanks dat er dat jaar achtereenvolgens drie trainers waren: Ides Luts, Horst Schlierer en Jan Geukens zakte men toch uit Tweede Provinciale C.

In 2003-04 spelen zowel de eerste ploeg als de reserven in hetzelfde weekend kampioen. Danny Grochowczak is trainer en Raf Holsteyns kroont zich tot topschutter van de reeks.

2008-09. Trainer Rikie Broeckx is al enkele jaren trainer. Hij zou uiteindelijk 10 jaar blijven. Na een spannend duel tegen Rooierheide  in de finale van de eindronde, promoveert Genk VV naar Tweede Provinciale met o.a. P-J Bollen, Kris Devriese, Ben Boyen, Chr Staeren en Abdaslam Ouzahim.

2012-13. Leon Vandenrijt wordt de nieuwe voorzitter en Jimmy Mommens ondervoorzitter. Halverwege de competitie staat Genk VV op de eerste plaats met 5 punten voorsprong op Calcio. Toch moet de laatste match in Calcio uitsluitsel brengen over de titel. Onder het oog van meer dan 1000 toeschouwers wint Calcio na een tumultueuze en incidentrijke wedstrijd. Voor de trainer en de spelers blijft dit en grote ontgoocheling.

In 2016 bestaat Genk VV 90 jaar. Dat wordt gevierd met een feest van drie dagen. De vrijdag was er een terugkomdag waarop meer dan 500 oud spelers, trainers en bestuursleden aanwezig waren. Het nieuwe kunstgrasveld, aangelegd met de hulp van de stad, werd door  burgemeester Dries en het bestuur ingehuldigd. Onder trainer P-J Bollen wordt onze ploeg dat jaar 8ste in Derde Provinciale B. Het bestuur wordt ook aanzienlijk uitgebreid. Er waait een nieuwe wind.

2018. Silvio Garcia wordt trainer. Bijna alle trainingen en wedstrijden worden afgewerkt op de kunstgrasvelden. Genk VV barst uit haar voegen. Er moeten dringend kleedkamers bijkomen. De jeugdwerking wordt voor de tweede maal met 2 sterren beloond.